Misteriosa Llum

Josep Juanbaró, info@sdrca.barcelona – SDRCA, Assoc. – Les Corts – 21 de febrer de 2021

Avui, 21 de febrer, se celebra com cada any l’arribada de la misteriosa Llum a Manresa. La Llum, procedent de la muntanya de Montserrat, va arribar a l’antiga església del Carme el 21 de febrer de 1345.

Una Llum resplendent va entrar per una finestra de la façana principal de l’església del Carme al temps que les campanes es van posar a tocar soles. Un cop a dins es va situar sota la clau de volta de l’absis central dividint-se en tres rajos de llum que es repartiren entre l’absis, la capella de la Santíssima Trinitat i la de Sant Salvador. Després, es van tornar a reunir en un de sol que sortí de l’església en direcció una altra vegada cap a Montserrat.

Aquest fet és el punt final d’una disputa entre el bisbe de Vic i la ciutat de Manresa. Pel terme de Manresa hi passen dos rius: el Llobregat i el Cardoner, afluent del Llobregat, però a una cota realment inferior on són les edificacions de la ciutat. El Cardener aboca el seu cabal al Llobregat a Castellgalí, a 8 km de Manresa. Manresa necessitava més aigua corrent

Els consellers de la ciutat van decidir fer una sèquia que des de Balsareny fes arribar aigua a Manresa (1339). El bisbe de Vic s’hi va oposar excomunicant la ciutat (1340) tot i que el rei Pere III hi era a favor. Els obrers hi continuaren treballant. Mort el bisbe Galcerà Sacosta (5 d’abril de 1345), el nou bisbe Miquel de Ricomà hi va donar consentiment (12 de maig de 1345)

Diu la tradició però, que aquest canvi es va produir gràcies a una llum que va aparèixer, procedent de Montserrat, i que va travessar els vitralls de l’església de Carme il·luminant l’altar de la Santíssima Trinitat, la qual cosa es va interpretar com un senyal diví. Així, el bisbe Sacosta hauria acceptat llavors la represa de les obres de construcció de la sèquia, finalitzada el 1382, i que encara avui abasteix d’aigua als manresans.

Font: wikipedia